Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna

“Kürk Mantolu Madonna” kitabı, edebiyat tarihimizde önemli yeri olan hayatı hüzünle yoğrulmuş Sabahattin Ali’nin 1943 yılında yazdığı “bir hüzünlü aşk öyküsü”dür. Romanın baş karakterleri Maria Puder ve Raif Efendi’dir. Öykü yalnızca bir aşk öyküsü olmaktan öte, hayatın gerçekçiliğini dile getiren, aşkın olanaksızlığını sorgulayan, insanların görünmeyen yüzlerini ortaya çıkaran, okuyucuyu çoğu yerde Raif’le aynı duygulara boğan bir psikoloji kitabıdır. “Aşk dağıldıkça azalan birşey değildir.” ifadesiyle günümüzde aşk dahil her şeye rakamlarla yaklaşan ve onlara biçtiği kısıtlı ömür geldiği zaman hayatından hemen çıkaran modern insana kaybettiği şeyleri hatırlamasını ve kaybetme karşısındaki duyarsızlığını adeta yüzüne çarpmaktadır.
Kaybedilen en kıymetli eşyanın, servetin, her türlü dünya saadetinin acısı zamanla unutuluyor. Yalnız kaçırılan fırsatlar asla akıldan çıkmıyor ve her hatırlayışta insanın içini sızlatıyor.
Birçok kişinin “Kuyucaklı Yusuf” adlı filmiyle tanıştığı Sabahattin Ali’nin yaşadıkları bir talihsizlik mi yoksa tıpkı bugün de hala sahnede bulunan bir boy küçük adamın bu topraklara dayatmaya çalıştığı şoven zihniyetin sonucu mu, henüz karar vermiş değilim. Yaşarken basmakalıp düşüncelerden dolayı hapiste yatmak zorunda kaldı, dışardayken iş ve sosyal hayatında mağdur edildi ve öldürülüş davası da bir daha açılmamak üzere öylece kapandı.
Ali Baba dergisinde yayımladığı “Ne Zor Şeymiş” başlıklı yazıda, içinde bulunduğu durumu şöyle anlatmaktadır: “Çalmadan, çırpmadan bize ekmeğimizi verenleri aç, bizi giydirenleri donsuz bırakmadan yaşamak istemek bu kadar güç, bu kadar mihnetli, hatta bu kadar tehlikeli mi olmalı idi”.
Edebiyatımıza “Kuyucaklı Yusuf”, “Kürk Mantolu Madonna” eserlerini kazandırmış, “İçimizdeki Şeytan” eseriyle sağlan bir duruş sağlamış, insanın içindeki şeytan’a keskin bir bakış fırlatmış ama ne yazık ki ülkesinin kendisine acımadığı bu adamı mutlaka okumalıyız.
Bestelenen Şiirleri
Hapishane Şarkısı V (Aldırma Gönül – Kerem Güney, Edip Akbayram)
Leylim Ley (Zülfü Livaneli)
Hapishane Şarkısı I (Göklerde Kartal Gibiydim – Edip Akbayram)
Hapishane Şarkısı III (Geçmiyor Günler – Ahmet Kaya)
Çocuklar Gibi (Sezen Aksu)
Kız Kaçıran( Ahmet Kaya)
Kara Yazı (Ahmet Kaya)
Melankoli (Nükhet Duru)
Eskisi Gibi (Ben Yine Sana Vurgunum – Nükhet Duru)
Dağlar (Dağlardır Dağlar – Sezen Aksu)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir